Pestré velikonoce

Jaro už je skoro tady, a můžeme se tak začít těšit na velikonoční svátky. Pusťte se s námi do výroby jarních dekorací a dobrot. Inspirujte se našimi tipy a návody.

Slavnostní svícen

Budete potřebovat

  • širší rovnou misku
  • zelenou aranžovací hmotu
  • žlutou svíčku (např. ve tvaru vajíčka nebo koule)
  • bílé karafiáty
  • nůž, nůžky
  • jutovou stuhu s krajkou
  • oboustrannou lepicí pásku

 

 

Postup

 

 

1 Zelenou aranžovací hmotu si uřízněte podle velikosti misky, nechte ji nasáknout vodou a vložte ji do misky. Doprostřed postavte svíčku ve tvaru vajíčka nebo koule.

 

 

 

2 Kolem svíčky dokola zapichujte květy bílých karafiátů zkrácené na potřebnou délku. Zaplňte jimi celou plochu misky, aby byla dekorace pěkně bohatá.

 

 

 

3 Oboustrannou lepicí páskou oblepte okraj misky a pak na ni přilepte ozdobnou jutovou stuhu s přírodní krajkou.


Aranžmá ve skořápkách

 

K vytvoření nápaditého velikonočního aranžmá můžete využít i prázdné skořápky od vajec. Vložte do nich mech a jarní květy, které zapíchnete do kousku mokré zelené aranžovací hmoty. Naskládejte je do plata na vajíčka a dekorace je hotová.


 

Velikonoční nádivka s mandlemi

 

  • 4 lžíce plátků mandlí
  • 2 lžíce másla
  • 180 ml mléka
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř
  • 2 polévkové lžíce petrželové nati
  • 6 rohlíků
  • 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 2 lžíce másla a 3 lžíce strouhanky na pekáč

 

Rohlíky nakrájejte na kostičky, petrželovou nať drobně nasekejte, máslo rozpusťte. V míse přelijte rohlíky mlékem, poté vmíchejte žloutky, máslo, plátky mandlí, petrželovou nať, sůl a koření. Na závěr vmíchejte pevný sníh z bílků.
Nádivkou naplňte pekáč vymazaný máslem a vysypaný strouhankou. V troubě předehřáté na 180 °C pečte nádivku asi 40 minut dozlatova.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Talíř s otisky

Talíř s otisky

Rostliny s výraznější strukturou, například luční trávy nebo divoké koření, můžete využít pro vytvoření jedinečných plastických vzorů. Ozdobte si s nimi třeba dekorativní talíř.

Celý článek

Slaďoučké meruňky

Slaďoučké meruňky

Sametové meruňky nesmí v létě na našem stole chybět. nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale v koláči chutnají také skvěle. Nebo máte chuť vyzkoušet je pečené, s medem a skořicí?

Celý článek

Květiny pod sklem

Květiny pod sklem

Využijte krásu rozkvetlých květin, kterých je teď kolem všude plno, a vytvořte si z nich půvabnou dekoraci. Zabere vám to jen pár minut, a výsledek rozhodně bude stát za to!

Celý článek

Přečtěte si

Jak uklízet bez chemie

Jak uklízet bez chemie

www.chatar-chalupar.cz

Vlastní, domácí čisticí prostředky mají dvě základní výhody: ušetří finance a jsou šetrnější k přírodě. Navíc je jejich výroba jednoduchá a většinu potřebných surovin máme běžně doma.

U stylistky v Lisabonu

U stylistky v Lisabonu

www.peknebydleni.cz

Devětadvacetiletá stylistka a influencerka Mafalda Patrício žije v portugalském Lisabonu. Má ráda eklektický styl, ve kterém mají čestné místo i ručně malované kachlíčky.