Foto: Shutterstock
Ostružinový cheesecake s makovým základem
Budete potřebovat:
Na těsto:
- 100 g mletého máku
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 50 ml oleje
- plech na pečení (cca 25 x 35 cm)
Na náplň:
- 400 g čerstvých nebo mražených ostružin
- 500 g měkkého tvarohu
- 250 g smetanového sýra (např. Philadelphia)
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 3 lžíce citronové šťávy
- 10 g želatiny
- 200 ml smetany ke šlehání
Na ostružinovou omáčku:
- 300 g čerstvých nebo mražených ostružin
- 100 g cukru
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžičku citronové kůry (volitelné)
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 2 lžíce vody
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si plech vyložený pečicím papírem. V míse smíchejte mletý mák, hladkou mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidejte vanilkový extrakt, vejce, mléko a olej. Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech v tenké vrstvě (asi 1 cm). Pečte v předehřáté troubě přibližně 15–20 minut, dokud těsto nezezlátne. Poté nechte základ vychladnout.
Ostružiny rozmixujte do hladka a směs přeceďte přes jemné sítko, abyste odstranili semínka. V míse smíchejte tvaroh, smetanový sýr, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Dobře promíchejte. Přidejte propasírované ostružiny a znovu důkladně promíchejte, aby byla náplň jednotná. Želatinu připravte podle návodu na obalu a postupně ji vmíchejte do ostružinové směsi. Vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuhé konzistence a opatrně ji také zapracujte do směsi.
Na vychladlý makový základ rovnoměrně rozetřete ostružinovou náplň. Cheesecake nechte v chladničce minimálně 4 hodiny, ideálně přes noc, aby náplň dobře ztuhla. Před podáváním připravte ostružinovou omáčku na přelití.
Pokud používáte mražené ostružiny, nechte je rozmrazit a dobře okapat. Do menšího hrnce dejte ostružiny, cukr, citronovou šťávu a případně citronovou kůru. Vařte na středním ohni, dokud ostružiny nepustí šťávu a směs nezačne mírně bublat, přibližně 5–7 minut.
V malé misce smíchejte kukuřičný škrob s vodou, dokud nevznikne hladká pasta. Pomalu přidávejte směs kukuřičného škrobu do ostružinové směsi, přičemž neustále míchejte. Pokračujte v vaření dalších 2–3 minuty, dokud omáčka nezhoustne. Pokud je příliš hustá, můžete přidat trochu vody.
Omáčku nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ji přelijte přes jemné sítko, aby se odstranila semínka. Před podáváním nechte omáčku úplně vychladnout. Můžete ji skladovat v ledničce až týden.
Cheesecake nakrájejte na čtvercové kousky a každý polijte ostružinovou omáčkou těsně před podáváním. Můžete také omáčku servírovat zvlášť, aby si každý mohl nalít podle chuti.