Dýňové dezerty

Z dýně můžete připravit skvělá jídla nejen na slano, ale i na sladko. Nebojte se vyzkoušet něco nového – budete překvapeni skvělým výsledkem.

Dýňové suflé

Budete potřebovat

  • 100 g dýňového pyré
  • 4 vejce
  • špetku soli
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 1 lžíci vanilkového cukru
  • 1 lžíci polohrubé mouky
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • máslo na vymazání formy
  • cukor na vysypání formy
  • 1 lžíce kysané smetany

Troubu dejte předehřát na 180 °C. Formičky na suflé nebo malé zapékací misky vymažte máslem a vysypte krystalovým cukrem. Oloupanou dýni uvařte doměkka, nechte vychladnout a rozmixujte na pyré. Vejce rozdělte, z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh, žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem vymíchejte do světlé pěny. Přidejte dýňové pyré, smetanu a po částech zamíchejte mouku smíchanou s mletou skořicí. Dejte pozor, aby se případné žmolky dobře rozmíchaly. Sníh přidávejte též po částech, jen lehce ho vmíchejte, aby bylo těsto co nejvíce nadýchané. Těsto naplňte do forem asi 2 cm pod okraj – během pečení nabude. Pečte asi 15 minut dozlatova. Podávejte hned po upečení.

Dýňový crème brûlée

Budete potřebovat

  • 250 g dýňového pyré
  • 4 žloutky
  • 150 g cukru,
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • hnědý cukr na krustu

Troubu dejte předehřát na 160 °C. Oloupanou dýni nakrájejte na kostičky a uvařte v páře doměkka. Měkkou dýni rozmixujte. Smetanu s vanilkovým cukrem zahřejte těsně pod bod varu a odstavte. Žloutky utřete s cukrem do husté světlé pěny, vmíchejte dýňové pyré a pak mírně vychladlou smetanu. Krém nalijte do zapékacích mističek, dejte je na plech a nalijte na něj trochu vody. Vložte do trouby a nechte asi 25 minut zapékat, dokud krém nezpevní. Poté vyndejte a nechte zcela vychladnout. Nakonec vršek krému posypte hnědým cukrem a s pomocí kuchyňské flambovací pistole (nebo pod grilem) vytvořte na krému karamelovou krustu.

Dýňový cheesecake

Budete potřebovat

  • 200 g máslové dýně nakrájené na kostky
  • 200 g oblíbených kakaových sušenek
  • 60 g rozpuštěného másla
  • 500 g tučného tvarohu
  • 200 g čerstvého sýra (např. Lučiny)
  • 170 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • ½ lžíce skořice
  • 1 lžičku soli
  • smetanu ke šlehání

Dýni povařte 10 minut doměkka, slijte, rozmixujte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 200 °C. Sušenky rozmixujte, smíchejte s máslem a upěchujte na dno dortové formy. Smíchejte tvaroh, lučinu, cukr a vejce. Přidejte dýňové pyré, skořici a sůl, promíchejte a vlijte do formy. Pečte asi jednu hodinu, dokud dort nezpevní. Podávejte s kopečkem čerstvé šlehačky.

Dýňový pudink

Budete potřebovat

  • 400 g dýně
  • 100 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • ½ lžičky skořice

Dýni oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte asi 10 minut doměkka. Rozmixujte, dejte do hrnce, přidejte mléko, cukr, vanilkový cukr a skořici, dobře promíchejte a zahřejte. Podávejte teplý.

 

Uložit

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek