Divoké plody pozdního léta

Vypravte se za humna nebo do lesa a zpestřete si jídelníček plody natrhanými ve volné přírodě. Z brusinek, borůvek a šípků si můžete také připravit znamenité dobroty.

Brusinkovo-borůvkový crumble (krambl)

Budete potřebovat

  • 500 g brusinek
  • 500 g borůvek
  • 3 čajové lžičky vanilkového pudingu
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • 1 lžíci třtinového cukru

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g jemně drcených ovesných vloček
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva

Recept

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse promíchejte brusinky a borůvky s pudinkem, cukrem a skořicí. V kastrůlku rozehřejte máslo a přisypte do něj mouku, ovesné vločky, třtinový cukr a prášek do pečiva. Vše dobře smíchejte. Do vyšší koláčové nebo zapékací formy nasypte nejdříve brusinkovo-borůvkovou směs, urovnejte a na ni rovnoměrně navrstvěte drobenku. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, dokud krambl nezačne vonět. Nechte trochu vychladnout a ještě teplé podávejte.

Hovězí steaky s brusinkovou omáčkou

Budete potřebovat

  • 300 g brusinek
  • 1 lžičku másla
  • 150 ml červeného vína
  • 1 pomeranč
  • třtinový cukr
  • 800 g hovězí falešné svíčkové
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Recept

Na lžičce másla poduste brusinky, a zalijte je vínem, přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče a vařte, dokud není alkohol z vína vyvařený a dokud nejsou brusinky měkké. Potom podle chuti oslaďte třtinovým cukrem, rozmixujte na omáčku a propasírujte.

Maso omyjte, osušte a nakrájejte ho na silnější plátky. Lehce je rukou naklepte a nechte maso chvíli odpočinout. Roztopte gril na co největší teplotu, steaky lehce pomažte olivovým olejem, opepřete a dejte na gril. Grilujte podle své chuti. Hotové steaky dejte na talíř a posolte. Podávejte je přelité brusinkovou omáčkou, se šťouchanými nebo opečenými brambory.

Šípkový džem

Budete potřebovat

  • 1 kg šípků
  • 1 l vody
  • 300 g cukru
  • šťávu z 1 citronu

Pěkné červené šípky omyjte a odstopkujte. Do hrnce nalijte vodu, přidejte šípky a vařte na mírném ohni asi 30–45 minut, dokud šípky nezměknou. Potom uvařené šípky i s vodou rozmixujte. Pokud by byla směs příliš hustá, přidejte horkou vodu. Vzniklé pyré propasírujte přes co nejjemnější sítko, a to nejlépe dvakrát. Pak ho dejte do čistého hrnce, přiveďte pomalu k varu a přidejte cukr s citronovou šťávou. Vařte, dokud nedosáhnete žádané konzistence. Naplňte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte víčkem dolů, aby se ve sklenicích vytvořil podtlak.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo

Vizovické pečivo je tradiční ukázkou valašské lidové umělecké tvorby. Jeho výrobou se začali zabývat manželé Lutonští ve Vizovicích v polovině 19. století.

Celý článek

Listopad plný příprav

Listopad plný příprav

Na konci listopadu již začíná advent! To je důvod, proč si tento měsíc zpestřit svátečními přípravami. Pusťte se třeba do pečení perníčků nebo výrovy adventních dekorací.

Celý článek

Přečtěte si

Opravy kamenných staveb

Opravy kamenných staveb

www.chatar-chalupar.cz

Suchou zídku obvykle postačí doskládat vhodnými typy kamenů a dosypat hlínou. Jestliže vyžaduje opravu kamenná zahradní stavba, pilíř venkovní kuchyně, nebo zděná opěrná zeď, bude to o něco pracnější.

Umění a řemeslo v zahradě

Umění a řemeslo v zahradě

www.chatar-chalupar.cz

Kultivovaná zahrada by měla mít nějaký zajímavý prvek navíc, který ji ozvláštní a odliší od těch ostatních. A co může být vhodnější než umělecký artefakt nebo užité umění, v němž se snoubí praktičnost s krásou.

Zkuste mramor!

Zkuste mramor!

www.peknebydleni.cz

Tento ušlechtilý kámen byl odjakživa symbolem luxusu. Oživte svůj domov tímto na dotek sice chladným, ale vznešeným materiálem. Ať už na větší ploše, nebo ve formě menších zajímavých doplňků…