Divoké plody pozdního léta

Vypravte se za humna nebo do lesa a zpestřete si jídelníček plody natrhanými ve volné přírodě. Z brusinek, borůvek a šípků si můžete také připravit znamenité dobroty.

Brusinkovo-borůvkový crumble (krambl)

Budete potřebovat

  • 500 g brusinek
  • 500 g borůvek
  • 3 čajové lžičky vanilkového pudingu
  • 1 čajovou lžičku skořice
  • 1 lžíci třtinového cukru

Na drobenku:

  • 100 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g jemně drcených ovesných vloček
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva

Recept

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve větší míse promíchejte brusinky a borůvky s pudinkem, cukrem a skořicí. V kastrůlku rozehřejte máslo a přisypte do něj mouku, ovesné vločky, třtinový cukr a prášek do pečiva. Vše dobře smíchejte. Do vyšší koláčové nebo zapékací formy nasypte nejdříve brusinkovo-borůvkovou směs, urovnejte a na ni rovnoměrně navrstvěte drobenku. Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, dokud krambl nezačne vonět. Nechte trochu vychladnout a ještě teplé podávejte.

Hovězí steaky s brusinkovou omáčkou

Budete potřebovat

  • 300 g brusinek
  • 1 lžičku másla
  • 150 ml červeného vína
  • 1 pomeranč
  • třtinový cukr
  • 800 g hovězí falešné svíčkové
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Recept

Na lžičce másla poduste brusinky, a zalijte je vínem, přidejte nastrouhanou kůru z pomeranče a vařte, dokud není alkohol z vína vyvařený a dokud nejsou brusinky měkké. Potom podle chuti oslaďte třtinovým cukrem, rozmixujte na omáčku a propasírujte.

Maso omyjte, osušte a nakrájejte ho na silnější plátky. Lehce je rukou naklepte a nechte maso chvíli odpočinout. Roztopte gril na co největší teplotu, steaky lehce pomažte olivovým olejem, opepřete a dejte na gril. Grilujte podle své chuti. Hotové steaky dejte na talíř a posolte. Podávejte je přelité brusinkovou omáčkou, se šťouchanými nebo opečenými brambory.

Šípkový džem

Budete potřebovat

  • 1 kg šípků
  • 1 l vody
  • 300 g cukru
  • šťávu z 1 citronu

Pěkné červené šípky omyjte a odstopkujte. Do hrnce nalijte vodu, přidejte šípky a vařte na mírném ohni asi 30–45 minut, dokud šípky nezměknou. Potom uvařené šípky i s vodou rozmixujte. Pokud by byla směs příliš hustá, přidejte horkou vodu. Vzniklé pyré propasírujte přes co nejjemnější sítko, a to nejlépe dvakrát. Pak ho dejte do čistého hrnce, přiveďte pomalu k varu a přidejte cukr s citronovou šťávou. Vařte, dokud nedosáhnete žádané konzistence. Naplňte do sterilizovaných sklenic, uzavřete a otočte víčkem dolů, aby se ve sklenicích vytvořil podtlak.

 


Text: red; foto: Shutterstock

Další články

Zimní menu pro zahřátí

Zimní menu pro zahřátí

Nejen tlustý svetr a ponožky, ale i něco dobrého do žaludku nás může v zimě příjemně rozehřát. Když navíc zvolíte pokrm s těmi správnými druhy koření, budete se cítit jako u kamen.

Celý článek