Foto: Unsplash
Brambory v české kuchyni
Domácí bramboračka s houbami
Budete potřebovat:
- 200 g cibule (asi 4 ks)
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g petržel (kořen)
- 400 g brambor
- 3 stroužky česneku
- 1 hrst sušených hub
- 300 ml vody (na namočení hub)
- 100 g másla
- 1/4 lžičky drceného kmínu
- 40 g hladké mouky
- sůl a pepř dle chuti
- 1,2 l vody (na polévku)
- zelenou petrželku na ozdobení
Foto: Shutterstock
Postup:
Očistěte zeleninu a oloupejte ji a nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Sušené houby namočte do vody a vařte je asi 10 minut. Získaný vývar nevylévejte.
V hrnci s vyšším dnem rozehřejte máslo na střední teplotu a přidejte do něj kořenovou zeleninu (cibuli zatím ne). Míchejte a restujte zeleninu do zlatavé barvy.
Teprve nyní přidejte cibuli, míchejte a restujte, dokud cibule nezíská také zlatavý nádech. Snižte teplotu a zaprašte zeleninový základ moukou a drceným kmínem. Důkladně míchejte asi 1–2 minuty, dokud mouka nezezlátne.
Osolte a opepřete podle chuti a poté zalijte vodou. Zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na kostičky. Přidejte je do polévky, snižte teplotu a vařte dalších asi 10 minut. Poté přidejte nakrájený česnek, houby a asi 100–150 ml vývaru z hub.
Vařte ještě dalších 5–10 minut. Nakonec dochuťte solí a pepřem. Polévku podávejte ozdobenou lístky petrželky.
Bramboráčky se zakysanou smetanou
Budete potřebovat:
- 6 brambor
- 1 vejce
- 2 vrchovaté lžíce mouky
- 150 g zakysané smetany
- sůl
- česnek
- petrželovou nať
- olej nebo sádlo na smažení
- zakysanou smetanu k podávání
Foto: Shutterstock
Postup:
Brambory oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Dochuťte je solí. Počkejte až pustí vodu a pak ji slijte.
K nastrouhaným bramborám přidejte zakysanou smetanu a prolisovaný česnek a promíchejte. Vmíchejte vejce a přisypte mouku. Rozmíchejte těsto a nechte ho chvilku odstát.
Mezitím na pánvi rozehřejte olej nebo sádlo na střední teplotu. Smažte na něm bramboráčky dozlatova z obou stran.
Bramboráčky podávejte se zakysanou smetanou, ozdobené sekanou zelenou petrželkou. Nejlepší jsou čerstvě usmažené, ještě horké a křupavé.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Budete potřebovat:
- 600 g brambor
- 200 g hrubé mouky nebo dětské krupičky
- sůl
- 30 g másla
- 1 vejce
- asi 1 kg švestek
- 120 g mletého máku
- 120 g moučkového cukru
- 80 g rozpuštěného másla
Foto: Shutterstock
Postup:
Brambory uvařte ve slupce nejlépe den předem. Oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku, sůl, změklé máslo a vejce. Vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidejte mouku nebo dětskou krupičku.
Těsto rozválejte na pomoučeném vále, rádýlkem nakrájejte na malé čtverce (velikost záleží na velikosti švestek), vložte do každého švestku a dobře knedlík zabalte.
Vařte v osolené vodě 5 minut, vyjměte děrovanou naběračkou. Knedlíky podávejte sypané mákem smíchaným s cukrem a přelité rozpuštěným máslem.