Babí léto

Vychutnejte si plody babího léta spolu s posledními letními dny a vyzdobte si s nimi svůj domov v zářivých odstínech barev zapadajícího slunce…

 

Dýňový džem

Budete potřebovat:

  • 1,2 kg očištěné a nakrájené dýně (hokkaido nebo máslové)
  • špetku soli
  • 1,2 kg cukru
  • šťávu z jednoho citronu
  • šťávu z ½ malého pomeranče
  • 5 kusů celé skořice
  • 6 lžiček mleté skořice

Recept:

Nakrájenou dýni zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte špetku soli, celou skořici a dejte vařit do širokého kastrolu. Asi po 20 minutách, když dýně změkne a voda se částečně vypaří, dýni rozmačkejte. Přidejte cukr, citronovou a pomerančovou šťávu a dále vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vyndejte celou skořici a nakonec už jen vmíchejte mletou skořici. Zkontrolujte, zda džem houstne, pokud ne ještě povařte a plňte do čistých a vypařených sklenic. Skladujte v chladu a po otevření skleničky v ledničce. Džem je výborný nejen na pečivu, ale i k sýrům a studenému masu.

 

Plněné dýňové sušenky

 

 

 

Budete potřebovat

  • 2 šálky celozrnné mouky (nebo 1 šálek mouky a 1 šálek ovesných vloček)
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

na krém:

  • 200 g krémového sýru
  • 75 g změklého másla
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • šťávu z necelé půlky citronu

Recept:

V míse smíchejte všechny suché ingredience. Ve druhé míse utřete změklé máslo s cukrem, po jednom důkladně vmíchejte vejce, poté dýňové pyré a vanilkový extrakt. Obsah obou misek smíchejte dohromady. Lžící nebo cukrářským sáčkem dělejte na plech potažený pečicím papírem hromádky a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 10–13 minut do lehce nazlátlé barvy. Upečené nechte vychladnout na mřížce.

Připravte si krém: krémový sýr, změklé máslo, moučkový cukr, javorový sirup, vanilkový extrakt a citronovou šťávu dejte do mísy a šlehejte minimálně pět minut. Polovinu sušenek potřete asi půl centimetru vysokou vrstvou krému a přiklopte je druhou polovinou sušenek. Naplněné nechte alespoň hodinu odležet v chladu.

 

 

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Rajčata a bazalka

Rajčata a bazalka

Sladkokyselá chuť rajčat se báječně doplňuje s kořenitou bazalkou. Není proto divu, že tuto kombinaci najdeme v mnoha vynikajících receptech. Vyzkoušejte některé z nich.

Celý článek

Květiny pro slunné záhony

Květiny pro slunné záhony

Příliš mnoho slunce mnohým rostlinám nesvědčí. Pokud však vyberete druhy, které naopak takové místo vyžadují, získáte pěkné zákoutí, aniž byste o něj museli příliš pečovat.

Celý článek

Přečtěte si

Staré věci, krásné věci

Staré věci, krásné věci

www.chatar-chalupar.cz

Kdysi v tomto objektu žili benediktýnští mniši. Krajina kolem Windachu v Horním Bavorsku byla pro klidný život naplněný rozjímáním jako stvořená. Na počátku 21. století ale byla ze stavení už opuštěná ruina. Záchrana přišla v hodině dvanácté.

Záhony se zásaditou půdou

Záhony se zásaditou půdou

www.floranazahrade.cz

Půda se zásaditou reakcí, která má pH vyšší než 7, se objevuje v lokalitách s vápencovým podložím. Pokud takové podmínky na zahradě máte, vysaďte sem rostliny, které z takového prostředí pocházejí. Bude se jim dařit a krásně pokvetou, zvlášť pokud opět zvolíte hlavně žluté odstíny.