Babí léto

Vychutnejte si plody babího léta spolu s posledními letními dny a vyzdobte si s nimi svůj domov v zářivých odstínech barev zapadajícího slunce…

 

Dýňový džem

Budete potřebovat:

  • 1,2 kg očištěné a nakrájené dýně (hokkaido nebo máslové)
  • špetku soli
  • 1,2 kg cukru
  • šťávu z jednoho citronu
  • šťávu z ½ malého pomeranče
  • 5 kusů celé skořice
  • 6 lžiček mleté skořice

Recept:

Nakrájenou dýni zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte špetku soli, celou skořici a dejte vařit do širokého kastrolu. Asi po 20 minutách, když dýně změkne a voda se částečně vypaří, dýni rozmačkejte. Přidejte cukr, citronovou a pomerančovou šťávu a dále vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vyndejte celou skořici a nakonec už jen vmíchejte mletou skořici. Zkontrolujte, zda džem houstne, pokud ne ještě povařte a plňte do čistých a vypařených sklenic. Skladujte v chladu a po otevření skleničky v ledničce. Džem je výborný nejen na pečivu, ale i k sýrům a studenému masu.

 

Plněné dýňové sušenky

 

 

 

Budete potřebovat

  • 2 šálky celozrnné mouky (nebo 1 šálek mouky a 1 šálek ovesných vloček)
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

na krém:

  • 200 g krémového sýru
  • 75 g změklého másla
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • šťávu z necelé půlky citronu

Recept:

V míse smíchejte všechny suché ingredience. Ve druhé míse utřete změklé máslo s cukrem, po jednom důkladně vmíchejte vejce, poté dýňové pyré a vanilkový extrakt. Obsah obou misek smíchejte dohromady. Lžící nebo cukrářským sáčkem dělejte na plech potažený pečicím papírem hromádky a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 10–13 minut do lehce nazlátlé barvy. Upečené nechte vychladnout na mřížce.

Připravte si krém: krémový sýr, změklé máslo, moučkový cukr, javorový sirup, vanilkový extrakt a citronovou šťávu dejte do mísy a šlehejte minimálně pět minut. Polovinu sušenek potřete asi půl centimetru vysokou vrstvou krému a přiklopte je druhou polovinou sušenek. Naplněné nechte alespoň hodinu odležet v chladu.

 

 

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Dvojí tvář jedné chalupy

Dvojí tvář jedné chalupy

Stavení pochází z počátku 19. století, je to znát na jeho průčelí děleném římsami i na oknech, v horní části zaoblených. Ovšem odvrácená strana značí, že jde o moderní dům z posledních let. Na části směřující do zahrady se oba styly potkávají, ten starý i současný. Tvář chalupy určili architekti.

Celý článek

Zářivá chuť podzimu

Zářivá chuť podzimu

Podzim bez dýně jako by snad ani nebyl. Ačkoliv je venku pošmourno, pokud vám na plotně bublá dýňová polévka a z trouby voní skořicové rolky, nemusíte si zoufat. Bude to podzim jako malovaný!

Celý článek