Babí léto

Vychutnejte si plody babího léta spolu s posledními letními dny a vyzdobte si s nimi svůj domov v zářivých odstínech barev zapadajícího slunce…

 

Dýňový džem

Budete potřebovat:

  • 1,2 kg očištěné a nakrájené dýně (hokkaido nebo máslové)
  • špetku soli
  • 1,2 kg cukru
  • šťávu z jednoho citronu
  • šťávu z ½ malého pomeranče
  • 5 kusů celé skořice
  • 6 lžiček mleté skořice

Recept:

Nakrájenou dýni zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte špetku soli, celou skořici a dejte vařit do širokého kastrolu. Asi po 20 minutách, když dýně změkne a voda se částečně vypaří, dýni rozmačkejte. Přidejte cukr, citronovou a pomerančovou šťávu a dále vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vyndejte celou skořici a nakonec už jen vmíchejte mletou skořici. Zkontrolujte, zda džem houstne, pokud ne ještě povařte a plňte do čistých a vypařených sklenic. Skladujte v chladu a po otevření skleničky v ledničce. Džem je výborný nejen na pečivu, ale i k sýrům a studenému masu.

 

Plněné dýňové sušenky

 

 

 

Budete potřebovat

  • 2 šálky celozrnné mouky (nebo 1 šálek mouky a 1 šálek ovesných vloček)
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku másla
  • 3/4 šálku cukru
  • 2 vejce
  • 1 šálek dýňového pyré
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

na krém:

  • 200 g krémového sýru
  • 75 g změklého másla
  • 3/4 hrnku moučkového cukru
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • šťávu z necelé půlky citronu

Recept:

V míse smíchejte všechny suché ingredience. Ve druhé míse utřete změklé máslo s cukrem, po jednom důkladně vmíchejte vejce, poté dýňové pyré a vanilkový extrakt. Obsah obou misek smíchejte dohromady. Lžící nebo cukrářským sáčkem dělejte na plech potažený pečicím papírem hromádky a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 10–13 minut do lehce nazlátlé barvy. Upečené nechte vychladnout na mřížce.

Připravte si krém: krémový sýr, změklé máslo, moučkový cukr, javorový sirup, vanilkový extrakt a citronovou šťávu dejte do mísy a šlehejte minimálně pět minut. Polovinu sušenek potřete asi půl centimetru vysokou vrstvou krému a přiklopte je druhou polovinou sušenek. Naplněné nechte alespoň hodinu odležet v chladu.

 

 

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit

Uložit


Text: red; foto: Shutterstock a archiv

Další články

Dobroty bez lepku

Dobroty bez lepku

Máte v rodině strávníka s alergií na lepek? Nebo jste se rozhodli zařazovat do svého jídelníčku více bezlepkových jídel? Pak vám jistě přijdou vhod naše recepty.

Celý článek

Přečtěte si

Co dělat se semeny před výsevem?

Co dělat se semeny před výsevem?

www.floranazahrade.cz

Rovnoměrné vzcházení, dobrý stav vyklíčených rostlin a maximální úroda – to si přejí zahradníci, když vkládají do půdy semena. Právě na jejich kvalitě a ošetření záleží, zda a jak se pěstování povede.

Uzlík k uzlíku

Uzlík k uzlíku

www.chatar-chalupar.cz

Tolik oblíbený retrostyl přináší i některé pozapomenuté, přitom jednoduché techniky, pomocí nichž mohou vzniknout funkční doplňky i pěkné dekorace.

Pod sedlovou i rovnou střechou

Pod sedlovou i rovnou střechou

www.peknebydleni.cz

Zapadnout do řadové zástavby moravské vesnice, nebýt přitom pouhou replikou původních stavení a nabídnout moderní pohodlné bydlení – to byly úkoly, které měl splnit dům pro čtyřčlennou rodinu.