Babí léto
Dýňový džem
Budete potřebovat:
- 1,2 kg očištěné a nakrájené dýně (hokkaido nebo máslové)
- špetku soli
- 1,2 kg cukru
- šťávu z jednoho citronu
- šťávu z ½ malého pomeranče
- 5 kusů celé skořice
- 6 lžiček mleté skořice
Recept:
Nakrájenou dýni zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte špetku soli, celou skořici a dejte vařit do širokého kastrolu. Asi po 20 minutách, když dýně změkne a voda se částečně vypaří, dýni rozmačkejte. Přidejte cukr, citronovou a pomerančovou šťávu a dále vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vyndejte celou skořici a nakonec už jen vmíchejte mletou skořici. Zkontrolujte, zda džem houstne, pokud ne ještě povařte a plňte do čistých a vypařených sklenic. Skladujte v chladu a po otevření skleničky v ledničce. Džem je výborný nejen na pečivu, ale i k sýrům a studenému masu.
Plněné dýňové sušenky
Budete potřebovat
- 2 šálky celozrnné mouky (nebo 1 šálek mouky a 1 šálek ovesných vloček)
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku másla
- 3/4 šálku cukru
- 2 vejce
- 1 šálek dýňového pyré
- 1 lžičku vanilkového extraktu
na krém:
- 200 g krémového sýru
- 75 g změklého másla
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 4 lžíce javorového sirupu
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
- šťávu z necelé půlky citronu
Recept:
V míse smíchejte všechny suché ingredience. Ve druhé míse utřete změklé máslo s cukrem, po jednom důkladně vmíchejte vejce, poté dýňové pyré a vanilkový extrakt. Obsah obou misek smíchejte dohromady. Lžící nebo cukrářským sáčkem dělejte na plech potažený pečicím papírem hromádky a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C asi 10–13 minut do lehce nazlátlé barvy. Upečené nechte vychladnout na mřížce.
Připravte si krém: krémový sýr, změklé máslo, moučkový cukr, javorový sirup, vanilkový extrakt a citronovou šťávu dejte do mísy a šlehejte minimálně pět minut. Polovinu sušenek potřete asi půl centimetru vysokou vrstvou krému a přiklopte je druhou polovinou sušenek. Naplněné nechte alespoň hodinu odležet v chladu.