dav

Krajková záložka do knížky

Něžná háčkovaná záložka udělá radost nejen vášnivým čtenářkám romantických příběhů, ale může se dobře uplatnit třeba i v kuchařce zděděné po babičce.

Budete potřebovat:

  • přízi Sněhurka
  • háček č. 0

Použité zkratky

ŘO – řetízkové oko
DS – dlouhý sloupek

postup

Začínáme na 29 ŘO + 4 ŘO jako náhrada za DS

1. řada: do 5. oka uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 2 DS, vynecháme 2 ŘO z předchozí řady, 1 ŘO, 5 DS, vynecháme 2 ŘO z předchozí řady, uháčkujeme 2 ŘO a 3 DS, vynecháme 2 ŘO z předchozí řady, uháčkujeme 3 ŘO, 3 DS, vynecháme 2 ŘO z předchozí řady, uháčkujeme 2 ŘO, 5 DS, vynecháme 2 ŘO z předchozí řady, uháčkujeme 1 ŘO a do jednoho oka uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 2 DS a do posledního oka 1 DS.

2. řada: začínáme na 3 ŘO, vynecháme 2 oka a do ŘO uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 2 DS, vynecháme 4 oka a od druhého DS z předchozí řady háčkujeme 3 DS, vynecháme 3 oka a uháčkujeme 2 ŘO, do prvního ze tří DS předchozí řady uháčkujeme 2 DS, do dalšího 1 DS a do třetího 2 DS, vynecháme 1 ŘO, uháčkujeme 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, vynecháme 1 ŘO a do prvního ze tří DS předchozí řady uháčkujeme 2 DS, do druhého 1 DS a do třetího 2 DS, vynecháme 2 ŘO, uháčkujeme 2 ŘO a od druhého z pěti DS předchozí řady háčkujeme 3 DS, vynecháme 4 oka předchozí řady a do ŘO uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 2 DS a do posledního oka 1 DS.

3. řada: začínáme na 3 ŘO, vynecháme 2 oka a do ŘO uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 2 DS, vynecháme 2 oka a do prostředního ze tří DS předchozí řady uháčkujeme 1 DS, vynecháme 3 oka, uháčkujeme 2 ŘO, do prvního z 5 DS předchozí řady uháčkujeme 2 DS, dále pokračujeme 3 DS a do posledního DS uháčkujeme 2 DS, vynecháme 1 ŘO, uháčkujeme 2 ŘO a do DS z předchozí řady uháčkujeme 3 DS, vynecháme 1 ŘO, uháčkujeme 2 ŘO a do prvního z 5 DS předchozí řady uháčkujeme 2 DS, dále pokračujeme 3 DS a do posledního DS uháčkujeme 2 DS, vynecháme 3 oka, uháčkujeme 2 ŘO a do prostředního ze tří DS předchozí řady uháčkujeme 1 DS, vynecháme 4 oka a do ŘO uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 2 DS a do posledního oka 1 DS.

4. řada: začínáme na 3 ŘO, vynecháme 2 oka a do ŘO uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 2 DS, vynecháme 6 ok, uháčkujeme 2 ŘO a od druhého ze sedmi DS předchozí řady háčkujeme 5 DS, vynecháme 3 oka, uháčkujeme 2 ŘO a do prvního ze tří DS předchozí řady uháčkujeme 3 DS, vynecháme 1 oko, uháčkujeme 3 ŘO, do třetího DS z předchozí řady uháčkujeme 3 DS, vynecháme 3 oka, od druhého ze sedmi DS předchozí řady háčkujeme 5 DS, vynecháme 6 ok a do ŘO uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 2 DS a do posledního oka 1 DS.

5. řada: začínáme na 3 ŘO, vynecháme 2 oka a do ŘO uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 2 DS, vynecháme 5 ok a od druhého z pěti DS předchozí řady háčkujeme 3 DS, vynecháme 3 oka, uháčkujeme 2 ŘO a do prvního ze tří DS předchozí řady uháčkujeme 2 DS, do druhého 1 DS a do třetího 2 DS, vynecháme 1 oko, uháčkujeme 1 ŘO, 1 DS, vynecháme 1 oko, uháčkujeme 1 ŘO a do prvního ze tří DS předchozí řady uháčkujeme 2 DS, do druhého 1 DS a do třetího 2 DS, vynecháme 3 oka, uháčkujeme 2 ŘO od druhého z pěti DS předchozí řady háčkujeme 3 DS, vynecháme 5 ok a do ŘO uháčkujeme 2 DS, 1 ŘO, 2 DS a do posledního oka 1 DS.

6. řada: háčkujeme jako 3. řadu atd. (motiv se opakuje po třech řadách).

Háčkujeme tak dlouho, jak chceme mít záložku dlouhou. Hotovou záložku celou obháčkujeme krátkými sloupky a naškrobíme. Vypneme ji pomocí špendlíků na kousku polystyrenu a necháme dobře uschnout.

 


Realizace, text a foto: Dana Hojgrová – Truhlice, truhlicek.blogspot.cz

Další články

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Je vaše zahrada bezpečná pro psy?

Zahrada je pro každého psa skvělým prostorem, kde se může proběhnout a provádět další zábavné aktivity. Jste si ale jistí, že je vaše zahrada pro něj bezpečná? Přečtěte si, na co dát pozor.

Celý článek