Borůvkové léto

Prázdniny u babičky se neobejdou bez borůvkového mlsání. V tradiční české a moravské kuchyni se najde spousta pokladů, které stojí za vyzkoušení – tady jsou některé z nich.


Kynutý borůvkový koláč s tvarohem

Budete potřebovat

  • 150 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 300 g hladké nebo polohrubé mouky
  • 40 ml oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce

na náplň:

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru
  • 500 g borůvek

na drobenku:

  • 50 g hrubé mouky
  • 40 g másla
  • 50 g cukru krupice

Z vlažného mléka, droždí, cukru a lžíce mouky rozmíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Poté z mouky, vejce, kvásku, oleje a trošky soli zadělejte vláčné těsto a nechte ho asi 1 hodinu kynout. Vykynuté těsto rozprostřete na kulatý koláčový plech potažený pečicím papírem a rozetřete na něj náplň z tvarohu vyšlehaného s vejcem a cukrem. Koláč rovnoměrně posypte borůvkami a drobenkou připravenou z hrubé mouky, cukru a chladného másla. Nechte ještě asi 15 minut kynout, mezitím si rozehřejte troubu na 180 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova.


Kynuté knedlíky se žahourem

Budete potřebovat

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • sůl
  • trochu cukru

na žahour:

  • 500 g borůvek
  • 125 ml vody
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžičku solamylu (nebo hladké mouky)
  • 250 ml plnotučného mléka nebo smetany na vaření
Zadělejte kvásek a z mouky, mléka, vejce a špetky soli vypracujte těsto. Dejte ho na teplé místo kynout půl hodiny. Nakrájejte těsto na kousky a dělejte z nich kuličky. Nechte je kynout další čtvrt hodiny. Knedlíky vařte buď ve vodě 10 minut (po 5 minutách je obraťte), anebo v páře 8 až 10 minut. Hotové propíchněte vidličkou.

Žahour připravte tak, že borůvky zalijete vodou a rozvaříte, pak přidejte cukr a máslo. V mléce či smetaně rozšlehejte solamyl (či mouku) a omáčku zahustěte. Jen krátce povařte a podávejte knedlíky přelité omáčkou.


Rychlý borůvkový džem

Budete potřebovat

  • 1 kg borůvek
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • 3 lžičky kyseliny citronové

Borůvky nasypte do většího hrnce a dobře promíchejte s želírovacím cukrem a kyselinou citronovou a přiveďte k varu. Vařte 3 až 5 minut. Horký džem naplňte do sklenic, uzavřete a na chvíli otočte dnem vzhůru, aby víčko dobře chytlo.


Babiččiny lívanečky

  • Budete potřebovat
  • 500 ml mléka
  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • 10 g čerstvého droždí
  • špetku soli
  • olej na smažení

Do vlažného mléka rozdrobte droždí a metličkou je rozmíchejte do ztracena. Potom přidejte vejce a ostatní ingredience, a také je trochu zamíchejte metličkou. Poté vše ručním šlehačem na nejnižší otáčky rozmíchejte dohladka, aby v těstě nebyly hrudky. Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho hodinu kynout. Nakynuté těsto lijte na lívanečník a na mírném ohni smažte dozlatova lívance. Podávejte s borůvkovým džemem nebo s borůvkovou omáčkou (žahourem).


Další články

Boží milosti

Boží milosti

Čím v pondělí odměnit koledníky, samozřejmě kromě krásně malovaných vajec? Usmažte jim křehké a lahodné boží milosti. Vyzkoušejte starý recept z kuchařky po prababičce.

Celý článek

Zajíčci ušáci

Zajíčci ušáci

Užijte si s dětmi velikonoční přípravy a vyrobte si společně vajíčka v podobě roztomilých zajíčků a dalších zvířátek. Inspirujte se naším jednoduchým návodem.

Celý článek

Čisté barvy přírody

Čisté barvy přírody

Rozhodli jste se letos barvit vejce čistě přírodními barvivy? Skvělý nápad! Nejen, že je to šetrné k životnímu prostředí, ale nebudete muset kupovat barvy v drogerii. vystačíte si s tím, co najdete ve spíži. Vyzkoušejte tyto suroviny:

Celý článek

Šlehačkový beránek

Šlehačkový beránek

Nadýchaný vláčný beránek patří k ozdobám velikonočního stolu, tradičně podávaným na Bílou sobotu. Upečte si ho podle osvědčeného receptu, ve kterém nesmí chybět šlehačka.

Celý článek