Polštářky zdobené vázanou batikou

Vyzdobte si obyčejné bílé polštářky technikou vázané batiky. Nemusíte kupovat nové, využijte třeba staré bavlněné povlaky. Zkušenější švadleny je snadno ušijí i z obyčejného prostěradla.

Budete potřebovat

  • bavlněný povlak na polštář
  • knoflíky
  • gumičky
  • modrou batikovací barvu v prášku (Duha, Cheds, Chewas, Iberia…)

postup

1 Vzor na polštáři je vytvořený pomocí vázané batiky, z nepravidelně velkých a také nepravidelně po látce poházených a uvázaných knoflíků.

2 Postupujte tak, že knoflík vložíte pod látku a shora ho prsty zachytíte a převážete gumičkou.

3 Uvázání gumičkou musí být dostatečně pevné a široké. Čím větší gumičku použijete a čím vícekrát ji kolem knoflíku obtočíte, tím bude světlá linie výraznější. My jsme použili malé gumičky, proto je výsledný vzor velmi decentní.

4 Další knoflík uvažte těsně vedle prvního a tak dále.

5 Knoflíky zaplňte celý přední díl polštáře. Občas mezi nimi nechte volné místo.

6 Celý povlak vložte do barvicí lázně připravené podle návodu na barvách a jednobarevně ho obarvěte. Poté odklopte pokličku, sundejte hrnec z vařiče a látku nechte v hrnci vychladnout.

7 Vložte do vlažné vody a vymyjte z něj povrchovou barvu, teprve potom sundejte gumičky. Na závěr povlak pořádně vymáchejte, dejte usušit a vyžehlete.

 


Realizace, text a foto: Alena Isabella Grimmichová

Další články

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

Knihařství Oujeských: Používáme i sto let staré stroje

„Tradiční řemeslo s novými nápady. Přijeďte za námi do Sýpky.“ Dvě věty, které na vás bliknou, když prohlížíte webové stránky Knihařství a písařství Oujeských. Bratři Marek a Ladislav navázali na skoro 90 let starou rodinnou tradici a spolu se svými rodinami provozují, obklopeni starými stroji po dědovi, řemeslo dál. Navštívit je můžete v Kontribučenské sýpce v Boskovicích na Blanensku.

Celý článek