Foto: Shutterstock

Vyrobte si přírodní vonnou svíčku

Při výběru vonných svíček byste měli být opatrní. Levné parafínové svíčky s umělými parfémy a barvivy mohou být zdraví nebezpečné. Vytvořte si s námi bezpečnou vonnou svíčku z čistě přírodních ingrediencí.

Budete potřebovat:

  • přírodní vosk (například sójový, kokosový apod.)
  • bavlněné knoty s víčkem
  • oboustranná samolepicí kolečka pod knoty
  • skleničky (například od zavařenin nebo z vypálených svíček)
  • držáky na knot (kovové, dřevěné, kolíčky, špejle s gumičkami apod.)
  • přírodní vonné či esenciální oleje
  • nádobu na ohřívání vosku (ideálně s hubičkou)
  • hrnec
  • váhu
  • kuchyňský teploměr
  • sušené bylinky

Postup:

 

Foto: Shutterstock

Připravte si nádobky, do kterých budete chtít svíčky odlévat a změřte si jejich objem (například tak, že do nich nalijete vodu a pak ji zvážíte). Podle toho si spočítejte, kolik budete potřebovat vosku. Například do sklenice o objemu 200 ml budete potřebovat asi 160 g vosku. Dobře se pracuje se sójovým voskem, ale můžete vyzkoušet i jiné druhy přírodních vosků. Odvažte si potřebné množství vosku a nasypte ho do nádoby, ve které ho budete ohřívat.

 

Foto: Shutterstock

Bavlněný knot s plíškem přilepte s pomocí oboustranného samolepicího kolečka přesně do středu dna skleničky. Aby knot zůstal uprostřed, zafixujte ho u okraje skleničky s pomocí držáku. Můžete použít kupovaný, nebo si ho vytvořit ze dvou špejlí, které na koncích svážete gumičkami a knot mezi nimi protáhnete. Nebo použijte dřevěný kolíček.

 

Foto: Shutterstock

Nádobu s voskem vložte do hrnce s vroucí vodou, zahřívejte a míchejte vosk, dokud se nerozpustí. Míchejte jemně, aby se ve vosku netvořily vzduchové bublinky. Měřte teplotu vosku digitálním kuchyňským teploměrem. Když dosáhne 80 °C, vmíchejte do vosku vonný či esenciální olej v množství asi 4–6 % váhy vosku (maximálně 10 %).

 

Foto: Shutterstock

Pak nechte vosk za občasného promíchání vychladnout na teplotu 55–57 °C. Mezitím si v troubě nahřejte připravené sklenice na teplotu asi 50 °C. Do nahřátých sklenic nalijte vosk pomalu, tenkým pramínkem, aby se netvořily bubliny.

 

Foto: Shutterstock

Nechte svíčky při pokojové teplotě vychladnout. Pak teprve odstraňte držák knotu a knot zkraťte. Povrch svíček můžete ozdobit sušenými bylinkami, například levandulí, heřmánkem, poupaty růží a podobně. Aby se bylinky spojily se svíčkou, nahřejte její povrch fénem nebo horkovzdušnou pistolí.


Text: Mirka Koníčková; foto: Shutterstock

Další články

Srdce s květinovým obrázkem

Srdce s květinovým obrázkem

Můžete je věnovat jako milou pozornost, například ke dni matek. Jejich výroba je velice jednoduchá a zvládnou ji i děti. Využijete při tom ubrouskovou techniku neboli decoupage.

Celý článek

Originální přání nejen ke Dni matek

Originální přání nejen ke Dni matek

Příležitostí, při kterých můžete projevit své city blízkým lidem, není nikdy dost. Nezapomeňte proto na Den matek a připomeňte své mamince, jak ji máte rádi. Třeba vlastnoručně vyrobeným přáníčkem.

Celý článek