Ozdoby z textilu

Vánoční ozdoby nemusejí být jen tradiční skleněné nebo v lidovém stylu ze slámy, šustí či vizovického pečiva. K jejich domácí výrobě můžete použít různý materiál, třeba textil.

Výhodou textilních ozdob je, že si je můžete snadno ušít sami a do práce zapojit třeba i děti. Jsou lehoučké, nerozbijí se a mrňata se o ně nemohou zranit.

Použít lze pevnou bavlněnou tkaninu nebo barevnou plst, která má tu výhodu, že se netřepí. Ozdoby z dvojitého materiálu s výplní tak stačí sešít předním nebo „zahrádkovým“ stehem po líci. Bavlnu sešíváme po rubu a obrátíme. Tak šijeme ozdoby ve tvaru hvězdiček, stromečků, koulí, srdíček, zvonečků, rybiček a podobně.

Zkušenější švadleny se mohou pustit do náročnějších dekorací, jako jsou třeba andělíčci či miminka v ořechové skořápce. Jednoduché je vyrobit ploché dekorace. Mezi vystřižené tvary z bavlny vlepíme pro zpevnění tvrdý papír, nebo je vycpeme vatelínem. Plst jen vrstvíme

na sebe a prošijeme nebo slepíme. Dekorace ozdobíme ještě před sešitím všech částí nebo až na konec našitím korálků, knoflíčků, stužek, kraječek, flitrů nebo vyšíváním či ozdobným prošíváním. Nezapomeneme všít očko ze stužky nebo provázek na pověšení.

 

 


Text: tvr; foto: Shutterstock

Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek

Jestli řešíte interiéry prodejen, pozor na časté chyby

Jestli řešíte interiéry prodejen, pozor na časté chyby

Trápíte se s odbytem? Na vině mohou být špatně vymyšlené interiéry prodejen. Malí podnikatelé je totiž často zařizují svépomocí a doplácí pak na amatérské přešlapy. Prozkoumejte, jakými triky zvyšují obraty barberům, benzínkám i běžným potravinám profesionální designéři. Tržby pak stoupají až o desítky procent! Celý článek