Majestátní maják

Vyrobte si spolu s dětmi krásný maják. Můžou si s ním pak vyzdobit pokojíček nebo zahradní chatičku. Díky LED svíčce jim bude maják opravdu za nocí svítit na cestu.

Budete potřebovat

  • vyšší papírovou tubu (např. od slaných chipsů Pringles)
  • bílý, červený a černý papír
  • transparentní (pauzovací) papír
  • bílý fix nebo bílou pastelku
  • nůžky
  • lepidlo na papír (např. lepicí strojek Kokuyo Dotliner pro přesné lepení)
  • sklenici se šroubovacím víčkem (např. od Nutelly)
  • párátko
  • čajovou svíčku LED

 

Postup:

 

 

1 Podle výšky a obvodu tuby si naměřte stejně široké 2 pruhy bílého a 3 pruhy červeného papíru. Papírovými pruhy střídavě oblepte celou tubu jako na obrázku.

 

 

 

2 Z černého papíru vystřihněte 4 obdélníky a polepte je bílými proužky jako na obrázku – to budou okna majáku. Z černého papíru pak ještě vystřihněte zaoblený obdélník jako dveře. Okna i dveře nalepte podle obrázku na tubu (nezapomeňte přitom, že víčko tuby bude tvořit spodek majáku).

 

 

 

3 Nyní si připravte červený papír a naměřte si z něj kolečko podle rozměru víčka od sklenice. Pastelkou nebo fixem nakreslete na kolečko vodorovné a svislé čáry tak, aby papír připomínal cihlovou zeď. To samé udělejte s pruhem červeného papíru širokým asi 3,5 cm. Ten nalepte na pruh transparentního papíru o šířce 8 cm a slepte z něj ruličku jako na obrázku.

 

 

 

4 „Cihlový“ papír nalepte do víčka. Doprostřed víčka položte ruličku z transparentního papíru a zespodu ji přilepte, aby se ti při manipulaci s majákem neposouvala. Vložte do ruličky svíčku a zašroubujte sklenici. Kdykoli pak budete chtít svůj maják rozsvítit, stačí vyšroubovat sklenici, vyndat svíčku a zapnout ji.

 

 

 

5 Potom z bílého papíru vystřihněte půlkruh, stoč ho do kužele a slepte (na vrcholu nechte dostatečně velkou dírku na protažení párátka). Z červeného papíru vystřihněte širší proužek, přeložte ho a na nepřeložené hraně zastřihněte do tvaru trojúhelníku – vznikne vlaječka. Nalepte ji na párátko a to zasuňte do papírového kužele. Stříšku „posaďte“ na sklenici se svíčkou a zespodu ji na několika místech přilepte.

 

 

 


Další články

Srdce s květinovým obrázkem

Srdce s květinovým obrázkem

Můžete je věnovat jako milou pozornost, například ke dni matek. Jejich výroba je velice jednoduchá a zvládnou ji i děti. Využijete při tom ubrouskovou techniku neboli decoupage.

Celý článek

Originální přání nejen ke Dni matek

Originální přání nejen ke Dni matek

Příležitostí, při kterých můžete projevit své city blízkým lidem, není nikdy dost. Nezapomeňte proto na Den matek a připomeňte své mamince, jak ji máte rádi. Třeba vlastnoručně vyrobeným přáníčkem.

Celý článek