Ovocné zmrzliny

Chladivé ovocné osvěžení přijde v horkých dnech vhod. Připravte si s námi domácí zmrzliny podle receptů našich babiček, je to jednodušší, než byste možná čekali.

Jahodová zmrzlina

  • ¼ l vody
  • 300 g tlučeného cukru
  • 3/8 l 1 šťávy z lesních jahod
  • z ½ citronu šťávu
  • 2 lístky želatiny
  • 3/8 l studené vody

Vodu s cukrem povaříme 4 minuty. Pak přidáme šťávu z lesních jahod, z ½ citronu šťávu, 2 lístky rozpuštěné želatiny a 3/8 l studené čisté vody. Vše procedíme, obarvíme několika kapkami červeného bretonu (pozn.: nemusí být) a dáme mrazit. Tímto způsobem připravíme si i malinovou zmrzlinu.

 

 

Citronová zmrzlina

  • ¼ l vody
  • 300 g cukru
  • ¼ l citronové šťávy

¼ l studené vody, 30 dkg cukru a ¼ l citronové šťávy promícháme, procedíme a dáme mrznouti. Tak si připravíme jahodovou, rybízovou a malinovou zmrzlinu. Ovoce dříve vymačkáme a pak odměříme.

 

Jemná citronová zmrzlina

  • 170 g cukru
  • 4 vejce
  • ½ l smetany
  • 3 malé citrony

17 dkg tlučeného cukru umícháme se 4 vejci, pak stále šlehajíce přilijeme ½ l vařící smetany a chvíli na plotně povaříme. Pak přidáme na 2 kostkách cukru otřenou kůru a ze 3 malých citronů šťávu. Směs necháme chvíli státi, pak ji procedíme a dáme mrznouti.

 

 

Malinová zmrzlina se smetanou

  • 1 kg malin (1/2 l malinové šťávy)
  • 250 g cukru
  • 500 ml smetany
  • citron

Čerstvé lesní maliny prolisujeme, načež je odměříme, do ½ litru šťávy přidáme ¼ kg cukru, ½ litru studené svařené smetany a šťávu z ½ citronu. Vše zamícháme, procedíme a dáme do stroje neb kotlíku umrznout. Právě tak připravujeme i jahodovou zmrzlinu neb zmrzlinu míchanou z jahod a malin. Můžeme použít i šťávu z višní či rybízu.

 

Višňová zmrzlina

  • 1 l višní
  • 500 g cukru
  • 1 l vody

Něco přes 1 litr višní se zbaví pecek. Čtvrtý díl pecek se roztluče, jádra a višně se potlukou, do toho se přidá 50 dkg cukru, rozpuštěného v 1 litru vody a nechá se vše hodinu státi. Potom se vše procedí a šťáva se dá do stroje zmrznout.

 

Rybízová zmrzlina

  • 1 l rybízu
  • 1 l vody
  • 1 pomeranč
  • 500 g cukru

1 litr zralého rybízu se prolisuje, přidá se 1 litru vody, šťáva z 1 pomeranče, 50 dkg cukru, vše se promíchá a dá do stroje zmrznout.

 

Tip
Zmrzlinou můžete naplnit i formičky na nanuky


Jde to i bez stroje

Už naše prababičky používaly zmrzlinové strojky. Pokud jej máte, bude pro vás výroba zmrzliny hračka. A pokud ne, zvládnete to také – stačí připravenou směs vyšlehat elektrickým šlehačem a vložit do mrazáku. Během mražení ji může ještě jednou či několikrát prošlehat.

 

Recepty jsme vybrali z knih Marie Janků Sandtnerové a Olgy Rozmarové.


Další články

Pestré kouzlo jara

Pestré kouzlo jara

Svěží jarní květy vnesou barvy, vůně a optimismus snad do každého interiéru. Obzvlášť, když si z nich vytvoříte vlastní osobitou dekoraci. Inspirujte se našimi tipy.

Celý článek