Chodíme jen ve vlastních botách

Žijí na statku v Novohradských horách a už patnáct let se věnují obuvnickému řemeslu. Otto Krása navazuje na práci svého dědečka, který si živil jako obuvnický modelář. Jeho žena Linda, i díky zkušenostem z dílny, vystudovala design obuvi. I když mají napilno, na rozhovor si nakonec udělali čas oba.

Co vás inspirovalo k nápadu věnovat se výrobě ručně šité obuvi? Jak dlouhá je tradice vašií firmy?

Linda: Začínali jsme tím, že jsme si vyráběli mexické sandály huarachos sami pro sebe. Měly velký úspěch a chtěla je spousta našich přátel, a tak přicházely naše první zkušenosti způsobem pokus-omyl. Sami jsme si sháněli informace o řemesle a materiálech a časem jsme prošli i mnoha workshopy a konzultacemi.

Švec by měl mít podle Otty Krásy zručné a silné prsty a trpělivost

Co jste si v začátcích předsevzali? A daří se vám to dodržet dodnes?

Linda: Neměli jsme žádná předsevzetí, jelikož jsme zprvu nezakládali žádnou firmu, jen jsme si užívali radost z tvorby. Postupně, když se začaly zakázky hrnout, jsme si uvědomili, že by bylo zajímavé se tím živit.

Zpočátku jste spolupracovali s fyzioterapeutkou Clarou Marií Lewittovou, která propaguje barefoot obuv. Čím vás tento styl zaujal?

Linda: Clara stála u našeho zrodu, pomohla nám v začátcích, velice nás inspirovala a povzbudila v tomto směru. Svého času nám posílala své pacienty pro botky v duchu barefoot bot. V té době tento pojem ještě nikdo neznal, vycházel z jejích terapeutických zkušeností a také ze cvičení Tai Chi. Zdravotní aspekt tohoto cvičení říká, že správné postavení a držení těla se odvozuje právě od postavení a míry uvolnění chodidla. Právě tuhle myšlenku jsme chtěli přenést do běžného života. Téma „bosého obutí – barefoot“ jsem zároveň zpracovávala i ve své diplomové práci o designu obuvi. Dnes nevyrábíme jen barefootové, ale i pevnější boty. I u nich se ale snažíme dodržovat určitá kritéria, která jsou společná s barefootovými botkami. Nedá se říct, že by naše boty byly přímo barefootové, spíše je to taková minimalistická forma našich klasických bot.

Boty pro své zákazníky zhotovují nejraději přímo na míru

Proč je podle vás důležitá kvalitní obuv? Protože lidé stále kupují levnou obuv, často i velmi nekvalitní – a to i dětem, kterým roste noha…

Otto: Kvalitní obuv by měla být důležitá pro každého. Zvláště u dětské obuvi bychom měli klást nároky na kvalitu, protože dětem se noha teprve formuje. Děti mají od narození zkušenost přirozeně zdravého držení těla, ale kvůli neadekvátní obuvi – nejčastěji to bývá vzhledem k jejich váze příliš tvrdá podrážka – se fixují do špatných návyků.

V čem jsou boty z vaší dílny jiné než ty z běžného obchodu?

Otto: Především si zakládáme na trvanlivosti obuvi. Z hlediska barefoot filozofie je důležitá ohebnost a měkkost podrážky, dostatečný prostor v botě pro rozpínání chodidla, podrážka bez podpatku a plochá podešev. Proto je dobré zohlednit šířku chodidla, výšku nártu a tvar chodidla, což v běžné konfekční obuvi splňuje jen málo výrobců. Odpovědí jsou botky na míru.

Celou svou dílnu mohou Krásovi sbalit do jedné brašny

Vyrábíte několik typů bot – od sandálů až po kozačky. Jaké materiály a nástroje používáte?

Otto: Používáme hovězí třísločiněné usně, nebarvené, příznivé pro kontakt s kůží. Podrážky jsou většinou gumové. Naše boty jsou šité výhradně ručně. Obrazně řečeno, naši dílnu můžeme sbalit do brašny. Z mechaniky používáme jen lis na podrážky a brusku. Hodně nářadí jsem zdědil po dědovi, který byl obuvnický modelář. Základní nástroje jsou: šídlo, jehly, pravítko, kružítko, knejp a řezák na provázky.

Jsou k šití bot potřeba i nějaké speciální manuální dovednosti?

Otto: Zručné a silné prsty, um dobře nabrousit nástroje, a hlavně trpělivost.

Jak dlouho trvá, než boty ušijete? Nač je při šití potřeba dát pozor?

Linda: Jeden pár trvá dva až tři dny. Nejdůležitější je co nejpřesnější výběr a tvarování kopyta, aby co nejvěrněji napodobilo zákazníkovo chodidlo. Na tom záleží, zda bude bota dobře sedět na noze.

Jejich výrobky jsou pohodlné a originální

Jak je to s designem obuvi? A co obnáší příprava návrhu?

Linda: Začínali jsme tak, že jsme se oba podíleli na řemeslné části, nyní mám na starost komunikaci se zákazníkem, řešení designu a střihovou přípravu. Zároveň musím mít nachystaný přesný postup realizace. Málokdy se ale povede pracovat na něčem novém, jelikož jsme zavaleni standardními zakázkami. U atypického modelu preferujeme osobní kontakt, kdy si společně nastíníme představu, případně si naskicuji a změřím nohu. Všeobecně je pro nás lepší, když si zákazník nechá vzít míry přímo od nás. Jinak máme návod na internetu, jak na to.

Boty šité na zakázku jsou pochopitelně dražší. Máte dost zakázek? Uživí vás vaše řemeslo?

Otto: Řemeslem se živíme a zakázek máme dostatek. Moc si toho vážíme, jelikož nám to dává svobodu naplánovat si svůj čas a dostatečně se věnovat dětem. Žijeme na statku v Novohradských Horách, kde se snažíme o co největší soběstačnost.

Takzvané barefoot boty mají plochou podrážku bez podpatku

Máte nějaké zaměstnance nebo zvládáte vše sami? A chcete časem firmu rozšiřovat?

Linda: Zatím je ve firmě na plný úvazek Otto, já jsem během rodičovské dovolené dokončovala studium designu obuvi a nyní se na chodu firmy podílím částečně. Do budoucna přemýšlíme o jednom zaměstnanci, ale k tomu musíme nejprve uzpůsobit a zvětšit dílnu a pracovní prostor.

Kolik párů obuvi jste si už ušili vy sami pro vlastní potřebu?

Linda: My chodíme jen ve vlastních botkách. Kolik jsme jich už odchodili, to nevím, ale není to tolik párů, protože pokud se o ně člověk dobře stará, vydrží opravdu dlouho. Prochozená podrážka se dá případně znovu podrazit.


Boty Krása

Linda a Otto Krásovi

Bělá 19, Malonty-Bělá, 382 41

Tel: 728 746 263

E-mail: otasalinda@atlas.cz

Web: www.botykrasa.cz

 

 


Text: Andrea Skalická; foto: archiv Lindy a Otty Krásových

Další články

Něžná krása violek

Něžná krása violek

Když se rozhodnete pěstovat violky, mohou vám zahradu zdobit fialky nebo i macešky. Proč? Oba druhy spojuje český i latinský rodový název violka a Viola. Přečtěte si o nich více.

Celý článek

Bylinky proti jarní únavě

Bylinky proti jarní únavě

Cítíte se unavení a bez energie? Na vině může být málo odpočinku, špatné trávení i nedostatek vitaminů. S většinou těchto neduhů pomohou bylinky, jen stačí vědět které.

Celý článek